Γιορτή Σύκου

Του Σύκου η γιορτή… ιδέα που συνέλαβε ο Μορφωτικός Σύλλογος Πολυλόφου, "Άγιος Δημήτριος" και την έκανε πράξη.

Η γιορτή του Σύκου διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 18 Αυγούστου, μετά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Σοφά κι όχι αναίτια τότε. Και γιατί, έχει τελειώσει η νηστεία του Δεκαπεντάυγουστου και γιατί, έχει αρχίσει πλέον συστηματικά η συγκομιδή.

Η διοργάνωση μιας γιορτής, είναι ένεση τονωτική, όπως και να το κάνουμε και για τους συκοπαραγωγούς.

Βιταμίνη που δίνει ενέργεια για την ολοκλήρωση του έργου τους. Με παράλληλη ανάδειξη του σύκου ως εξαιρετικού προϊόντος, ευρύτερη γνωστοποίησή του, στήριξη της καλλιέργειάς του και δικαίωση ανθρώπων που μοχθούν για την παραγωγή του.

Το 2002, το εγχείρημα ενός τέτοιου εορτασμού κέρδισε έδαφος και αποδοχή. Επιβράβευση της πρωτοβουλίας οι χιλιάδες των επισκεπτών.

Ανώνυμων κι ‘’επώνυμων’’ σεφ και γευσιγνωστών. Γι’ αυτό τολμάμε να μιλάμε για επέκταση της γιορτής και στην παραμονή της 17ης Αυγούστου.

Πλέον γίνεται υπόθεση και δράση συλλογική των κατοίκων του Πολυλόφου!

Γιορτή που όχι μόνο συσφίγγει δεσμούς, αλλά δημιουργεί και νέους.

Και γιατί όχι; Αφού βρήκε τόσες αγκαλιές ανοιχτές, να μην γίνει αγαπημένη συνήθεια και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο; Κάθε νέο λαογραφικό έθιμο καλοδεχούμενο.

Και η γιορτή του Σύκου είναι μια νέα λαϊκή ψυχαγωγία, που την πλαισιώνει η παραδοσιακή μουσική μας. Και αυτήν με την σειρά τους συνοδεύουν παραδοσιακοί χοροί και χορευτές με ανάλογες ενδυμασίες.

Ομιλίες ειδικών για το ξηρό σύκο. Πολιτιστικά δρώμενα με ενεργή συμμετοχή των νέων. Συνοθύλευμα παράδοσης.

Με γεύση και άρωμα σύκου. Στον τόπο παραγωγής του!

Μια γιορτή που τα στοιχεία κι ο χαρακτήρας της την διαφοροποιούν από τα κλασικά πανηγύρια και δικαιωματικά την εντάσσουν στην νέα λαογραφία.

Στην εκδήλωση συνδράμει με ποικίλους τρόπους η ΣΥΚΙΚΗ και δημόσιοι φορείς. Άξια λόγου και η στήριξη από τα τοπικά ΜΜΕ, που την καλύπτουν δημοσιογραφικά.

Τον πρώτο λόγο βέβαια, έχει ο Μορφωτικός Σύλλογος που με μεθοδικότητα και μεράκι φροντίζει έγκαιρα για όλες τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης.

Για ατμόσφαιρα ήρεμη και κλίμα εορταστικό! Η Γιορτή έχει μήνυμα… το Σύκο ανήκει στα έξοχα προϊόντα του τόπου μας. Διεκδικεί την θέση του.

Είναι στοιχείο του τοπικού πολιτισμού, που δίνει κι ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη.

Αξίζει να σπάσει τα τοπικά σύνορα της Μεσσηνίας! Να βρει τους δρόμους του…

Image Gallery

View the embedded image gallery online at:
http://polylofos.gr/index.php/video/giorti-sukou#sigProIdec75b52bb2

Διεύθυνση

Πολύλοφος Μεσσηνίας 24013
email: info@polylofos.gr & sykomythies@yahoo.gr