Ο Πολύλοφος

Πού βρίσκεται το χωριό με τους πολλούς λοφίσκους και την απέραντη θέα;

Ο Πολύλοφος, είναι τοπικό διαμέρισμα που ανήκει στον Δήμο Μεσσήνης, της Περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας. Χτισμένος σε υψόμετρο 182 μέτρων, 25 χλμ. βορειοδυτικά της Καλαμάτας.

Οι πρώτοι κάτοικοί του ήταν Αρκάδες, διωγμένοι από τους τούρκους. Εκεί οφείλει και το πρώτο του όνομα. "Δαλακλή" (Νταλακλή) με το Δ, 4-11-1927 (ΦΕΚ Α 306/1927).

Όνομα που προερχόταν από τον Τούρκο κάτοικο της περιοχής Νταλάχ. Αναφέρονται σε γραπτές μαρτυρίες, ήδη από την τουρκοκρατία, δυο συνοικισμοί λίγο βορειότερα του σημερινού Πολυλόφου.

Άνω και Κάτω Νταλακλή. Σήμερα μετράς περίπου τους 120 μόνιμους κατοίκους. Το εύφορο έδαφος τους έδωσε κίνητρο να στραφούν επαγγελματικά και να ασχοληθούν με την γεωργία.

Κύρια παραγωγή; Οι ελιές, τα σύκα και η σταφίδα. Στα όρια του Πολυλόφου υπάρχει το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Η ιστορία λέει ότι εκεί λειτούργησε ο Παπαφλέσσας πηγαίνοντας προς το Μανιάκι, το 1825. Από τα θεμέλια του ιερού αναβλύζουν πηγές, από τις οποίες υδρεύονται 13 τοπικά διαμερίσματα.

Σε απόσταση αναπνοής θα βρεθείς και στον ομώνυμο καταρράκτη.

Η κοινότητα αριθμεί δυο ακόμα εκκλησίες, μια στο κέντρο, του Αγίου Δημητρίου, με ανοιχτό χώρο μπροστά και μια στο κοιμητήριο, της Αγίας Παρασκευής.

Το χωριό διαθέτει απεντομωτήριο σύκων με μεγάλη έκταση τριγύρω.

Θα συναντήσεις στην περιήγησή σου κι ένα παλιό κτήριο που κάποτε ήταν γεμάτο με φωνές και εικόνες. Το δημοτικό σχολείο… σήμερα δε λειτουργεί.

Ο Πολύλοφος έχει συντηρημένα και περιποιημένα σπίτια και καλή ρυμοτομία.

Κατά διαστήματα έχει μεγάλη επισκεψιμότητα. Βλέπεις δεν ξεχνάς εύκολα τις ρίζες… άνθρωποι που γεννήθηκαν εδώ, αλλά κατοικούν αλλού, επισκέπτονται τακτικά τα πατρικά σπίτια τους.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, φημίζεται για την έντονη πολιτιστική του κίνηση.

Διεύθυνση

Πολύλοφος Μεσσηνίας 24013
email: info@polylofos.gr & sykomythies@yahoo.gr